Studiekeuzeadvies op maat

Hoe kies je een opleiding die echt bij jouw talenten past?
Ik help je graag!

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Je staat voor de keuze om een opleiding te kiezen of je kind staat voor een studiekeuze. Hoe maak je zo’n belangrijke keuze? Je wilt natuurlijk een opleiding kiezen die goed bij jou of je kind past. Eén waar je volledig achterstaat zonder zorgen over tussentijds stoppen en die je hopelijk ook veel plezier geeft. Daarnaast wil je een opleiding kiezen waarmee je een beroep kunt uitoefenen waarin je een grote kans hebt om gelukkig en succesvol te zijn.

Kies meteen de juiste studierichting!

Juist voor jonge mensen op de middelbare school is het al bijzonder lastig om keuzes te maken. De prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor het maken van goed doordachte beslissingen, is bij jongeren nog niet (volledig) ontwikkeld (meestal zo rond de 24 à 25 jaar). Het is eigenlijk heel bijzonder dat iedereen in die leeftijd (waarbij alles wat anderen vinden doorgaans belangrijker is voor pubers dan wat zij zelf vinden) al zulke belangrijke keuzes moet maken. Ik had zelf gewenst dat ik de kerntalentenanalyse op mijn 14e of 15e jaar al had gehad. Dat had mij enorm geholpen bij het maken van een duurzame keuze op het gebied van studie en zicht op het werk dat daaruit voort zou vloeien. Veel studenten verlaten vervroegd hun opleiding omdat ze er gedurende de opleiding achter komen dat het ‘toch niet is wat ze graag doen’.

Mooi meegenomen:

Door het inzicht krijg je doorgaans al een flink portie zelfvertrouwen. Daarnaast zijn de inzichten die je in dit traject krijgt, je leven lang houdbaar blijven. Je investeert dus in een ‘blauwdruk’ van jezelf, die je op elk belangrijk moment in je leven weer erbij kunt pakken en waar je keuzes langs kunt leggen om te checken of je er energie, voldoening en plezier uit gaat kunnen halen!

Opleiding versus baan perspectief

Ik begeleid jou of je kind graag bij het vinden van een passende opleiding, en ook kijken we dan in wat voor functies je bijvoorbeeld terecht komt en of dat passend is.

Stel je voor: je bent muzikant en je houdt enorm van muziek maken. Je gaat naar het conservatorium en volgt jouw instrument als hoofdvak, dan kan het zijn dat de opleiding fantastisch is, maar wat gebeurt er als je klaar bent op het conservatorium: dan kom je vaak als docent te werken. En lesgeven, dat moet maar net bij je passen! Zo kan een studie in eerste instantie erg leuk lijken, maar wat je er daarna mee kunt moet ook nog bij jouw energiegevers horen.

Het mooiste is natuurlijk om een opleiding te vinden wat zowel qua opleiding als baanperspectief bij je aansluit.

En uiteraard geldt dit andersom ook. Misschien is een opleiding drie of vier jaar bikkelen, maar kun je daarna wel met een zeer goed passende en uitdagende baan aan de slag. Als je dat vooruitzicht hebt, weet je al vroeg waar je je pijlen op moet richten, en kun je ook nog prima bijsturen als dat nodig is omdat je weet waar je op moet letten. Tevens krijg je inzicht in hoe jij als student het efficiëntste studeert en hoe je het beste in balans bent en blijft.

Ervaringen van klanten...

Wil je nu écht vanuit de basis en grondig aan de slag?

Of je nu op zoek bent naar persoonlijke groei, een carrièreswitch overweegt of het beste talent voor je bedrijf wilt vinden, Succes door Talent staat voor je klaar. Neem voor meer informatie gerust contact op en wie weet gaan we binnenkort jouw aangeboren talenten in kaart brengen!

Hoogbegaafdheid zien we als een ‘denk’ talent, maar daar is wel wat omdenken voor nodig zo af en toe 🙂 . Succes door Talent helpt jou daarbij.

De juiste stappen zetten begint met inzicht in jezelf. Je krijgt de handleiding van jezelf voor de rest van je leven, en ik help je die te gaan gebruiken. Pak de regie! 

Begrijpen hoe jij als persoon in elkaar zit is éssentieel voor het maken van de juiste keuzes. Probeer niet jezelf te veranderen, maar omarm je talenten en ga ernaar leven!